På bogens 450 sider kommer forfatteren vidt omkring. Både i form og indhold. Teksterne veksler mellem debatindlæg, analyser, foredrag, efterskrifter og boganmeldelser – bragt i bl.a. Politiken, Information, politisk revy, Modkraft, Tiden, Giraffen og i bøger. Som et fællestræk er alle indlæggene præget af en høj grad af faglighed. Der analyseres og dokumenteres på en solid bund af kildestudier, nærlæsning og sprogdissektion.
Emnefeltet i de 52 tekster er bredt. Fra FET’s aflytningsskandale i Kejsergade anno 1969 over Ernst Blochs stadig inspirerende historiefilosofi og Hans Jørgen Nielsens krav om en marxisme med moral til Georg Brandes og kulturradikalismen. Men to emner stikker særligt ud: kommunismen/stalinismens karakter og den religiøst betonede forblindelse heraf. Samt spørgsmål relateret til jødiske historie, politisk og kulturelt. Herunder zionisme/antisemitisme, Israel-Palæstina. I sin solidaritet med palæstinenserne trækker Morten Thing både på dokumenterbare historiske kendsgerninger og sin egen jødiske baggrund.
På det litterære felt optræder der bl.a. anmeldelser af Canettis erindringsmesterværk og bud på, hvilken indvirkning tekstpornografiens frigivelse har fået på skønlitteraturen.
Artiklerne kan mere end at være kilder til historien. Mange af dem besidder en overraskende friskhed og stadig gældende aktualitet. Og kan som sådan indgå i og kvalificere dagens politiske og ideologiske diskussioner.
Kenn Schoop
Morten Thing: Ta’ mig lige lidt på ordet. Udvalgte artikler gennem 50 år. 451 sider. Forlaget Politisk Revy