Selskabet for
Arbejderhistorie

Hvorfor døde millioner af ukrainere af sult i starten af 1930erne?

Hungersnøden krævede flere millioner ofre, her i en gade i Kharkiv. Hvor mange, der omkom, er anslået forskelligt. (Kilde: Wikipedia)

Hungersnøden krævede flere millioner ofre, her i en gade i Kharkiv. Hvor mange, der omkom, er anslået forskelligt. (Kilde: Wikipedia)

Ville Stalin udrydde ukrainere i 1930ernes begyndelse for at fjerne en trussel mod sin magt, eller spredtes hungersnøden som følge af fejlslagen tvangskollektivisering og forceret industrialisering?

Når Historiske Dage i år løber af stablen, er en af deltagerne den amerikanske journalist Anne Appelbaum. Hun har fået oversat sin seneste bog til dansk, og den udkommer til marts. Bogens engelske titel er ’Red Famine’ med undertitlen: Stalin’s War on Ukraine, og den beskriver hungerkatastrofen, som hjemsøgte den ukrainske befolkning i 1932-33.

Anne Appelbaum

Bogen har udløst en voldsom strid blandt historikere, konkret mellem Appelbaum og den australske Sovjet og Ruslands-historiker Sheila Fitzpatrick. Begge har et længere forfatterskab bag sig om Sovjettiden, Gulag, Stalin og undertrykkelse.

Den aktuelle kontrovers mellem Appelbaum og Fitzpatrick tog sit udgangspunkt i en anmeldelse, som Fitzpatrick fik bragt i den britiske avis The Guardian den 27. august sidste år.

I betragtning af, hvor ophedet og skinger ikke mindst de sociale mediers debatspor siden har været, var Fitzpatricks anmeldelse ganske anerkende over for Appelbaums bog. Men knap var anmeldelsen offentliggjort, før Appelbaum samme dag kommenterede den på sin Facebook.

Sheila Fitzpatrick

De kritiske spørgsmål mellem dem er: skyldtes hungerkatastrofen at Stalin fremprovokerede en hungersnød blandt ukrainerne for at ødelægge den ukrainske identitet og slå ned på, hvad han opfattede som en trussel mod sin magt (Appelbaum)?

Eller var hungerkatastrofen en følge af den forfejlede og brutale gennemførelse af kollektiviseringen af landbruget, som skulle understøtte den forcerede industrialisering af det sovjetiske samfund (Fitzpatrick)?

I en artikel i det amerikanske netmagasin quillette.com sammenfattes debatten, og dens aktuelle politiske ramme i lyset af striden mellem Rusland og Ukraine, trækkes op. (mbp)