Selskabet for
Arbejderhistorie

Plakathistorie: VM-fodbold og Argentina

			
			

Verdensmesterskaberne i fodbold har været afholdt hvert 4. år siden 1930. Anden verdenskrig satte en stopper for turneringerne i 1942 og 1946.

Hvor OL var europæisk og for amatører, skulle VM blive et interkontinentalt forum for de deltagende landes professionelle spillere.

I dag klassificerer holdene sig gennem længere tid før de mødes til den endelige 4-uger lange højt profilerede slutrunde i et nøje udvalgt deltagerland.

Kampen på grønsværen har ofte blegnet ved siden af kampen om det prestigefyldte værtskab for slutrunden. Denne mægtige internationale mediebegivenhed har værtslandene altid kunne bruge til deres hjemlige fordel såvel økonomisk som politisk.

Argentina var vært for VM’s slutrunde i 1978. To år før havde militæret taget magten ved et kup. General i hæren Jorge Rafael Videla stod bag sammen med officerer fra de to andre værn. Militære regeringer var ikke nyt for argentinerne, men dette kup medførte en bølge af terror mod fagforeningsfolk og venstreorienterede, mord og bortførelser. Omverdenen så forfærdet til hvordan alle menneskerettigheder blev trampet under fode i Argentina, og antallet af “forsvundne” voksede og voksede.

Ingen turde protestere, så ”Mødrene fra Plaza de Mayo” fik stor opmærksomhed. Det var kvinder, der trodsede militærstyret og gik på gaden hver torsdag i Buenos Aires, for at gøre opmærksom på deres forsvundne mænd og børn.

Kræfter i den internationale fodboldverden mente, at man burde fratage Argentina værtskabet for finalen, men den kollektive fordømmelse stoppede ikke slutrundens program. Alle 16 tilmeldte deltagerlande stillede alligevel op, og militærstyret havde gjort sig umage for, at omdanne slutrunden til en fest for det argentinske folk. ”Den beskidte Krig” som tiden under diktaturet blev kaldt, var gemt af vejen for en tid. Selve afviklingen af mesterskabet var dybt kritisabel. Hen mod slutningen sagde matematikken, at Argentina skulle vinde med mindst 4 mål over det stærke Peru for endegyldigt at komme med i finalen.

Argentina vandt med 6-0 over Peru, kom således med i finalen, slog Holland med 3-1 og blev verdensmestre.

Hvad havde Peru fået for at tabe kampen, og hvorfor var Hollands stjernespiller blevet hjemme? En shitstorm rejste sig, og et væld af konspirationsteorier så dagens lys, men intet kunne sidenhen bevises.

Formeldt sluttede diktaturet med et valg i oktober 1983 og med ny civil præsidents indsættelse i januar 1984. Men mødrene … en del af dem fortsatte deres stille protest og demonstrerer vist den dag i dag.

Plakaten er fra 1978 og har brugt farverne fra det argentinske flag. Slutrundens logo var to hænder som løfter en fodbold. Her er bolden erstattet med et kranie.

Bag udgivelsen stod Internationalt Forum (IF), Chilekomiteen, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), det maoistiske Kommunistisk Arbejderparti (KAP), Radikal Ungdom (RU) og Venstresocialisterne (VS)

På det pågældende tidspunkt arbejdede IF med oplysning om undertrykkelse og befrielseskampe bl.a. i en særlig Latinamerikagruppe, og Chilekomiteen, som fra sin begyndelse var dannet af folk fra RU, VS og forgængeren for KAP koncentrerede sig ikke alene om Chile, men om solidaritetsarbejdet i hele Latinamerika.

Dorte Ellesøe Hansen

(Plakaten er stillet til rådighed af Arbejdermuseet & ABA)

Vi har bestræbt os på at finde rettighedshaver til plakaten. Ophav er ukendt. Evt. krænkelser af ophavsretten er derfor utilsigtet