Morten ThingWilhelm Reich
Selskabet for
Arbejderhistorie

Læsekreds og teatertur: Sexpol i DanmarkTorsdag 6. september 2018

Array
(
)

Folkeoplysning, kvindepolitik og seksuel frigørelse. Det var nøglebegreber i den oplysningsindsats, som en kreds af aktive socialistiske kvinder og mænd i mellemkrigstiden stod bag i Danmark. Inspireret af blandt andre den østrigske sexolog og psykoanalytiker Wilhelm Reich.

Over tre aftener gennemgås historien og teorierne med kulturhistoriker Morten Thing som kursusleder. Der er 15 pladser i læsekredsen, og der fyldes op efter ‘først-til-mølle’-princippet. Sidste frist for tilmelding: 1. august 2018. Skriv til: sfah@sfah.dk

Følgende torsdage kl. 17 – 19: den 6., den 13. og den 20. september. Sted: elektrikernes fagforening, Tikøbgade 9, 2200 Nørrebro

Morten Thing

Program:

1. Forhistorien: Der var pionerer som Chr. Christensen og Marie Nielsen, Arbejderkvindernes Oplysningsforbund og Georg Reinhold Mac. For dem er prævention hovedbudskabet, men den seksuelle lyst spiller alligevel en rolle, omend forskellig rolle, for dem.

Læsning: Udvalgte Marie Nielsen-artikler

Wilhelm Reich

2. Den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich opbyggede en teori, hvor orgasmen blev nøglen til et sundt liv. Socialistisk Medicinergruppe udsendte i 1933 Reichs Sexuel viden og kamp. Reichs tilhængere i Danmark, Sexpol, samarbejdede med DKP.

Læsning: Et kapitel fra Sexuel viden og kamp, et kapitel fra Reichs bog Orgasmens funktion.

3. Reich flygtede i 1933 først til Danmark og siden til Norge. I Danmark kom det til et brud mellem DKP og Sexpol på grund af Sovjets nye seksualpolitik, og et nyt blad, Sex og Samfund, blev et udtryk for en bredere seksualbevægelse.

Læsning: et kapitel fra Reichs analyse: Fascismens massepsykologi.

Alle tekster er på dansk. For medlemmer af SFAH er det gratis at deltage i læsekredsen, andre: 100 kr. (dækker udgifter til kopier, kaffe osv).

TEATERTUR

Læsekredsen afsluttes med en fælles teatertur, nemlig til Teatret Grob (Nørrebrogade), som i september viser forestillingen: SEXPOL – Orgasme mod fascisme.

Til den afsluttende teaterforestilling (der i modsætning til læsekredsen ikke er gratis for SFAH-medlemmer!) er der rabat på billetterne (160 kr. pr. stk. – normalpris: 200 kr.). Det er muligt at deltage i teaterforestillingen uden at have været tilmeldt læsekredsen – så tag kæresten, konen, manden og elskeren med!

Tilmeldingsfrist for teaterturen: 15. august. Også på mail: sfah@sfah.dk

Tid og sted

Elektrikernes fagforening, Tikøbgade 9, 2200 Nørrebro