Selskabet for
Arbejderhistorie

Læsekreds: Filippinske arbejdere i Danmark – fra gæste­arbejder­æraen til i dagOnsdag 15. november 2017

Array
(
)

Arbejderhistorisk læsekreds onsdagene den 15., 22. og 29. november af Nina Trige Andersen, cand.mag. i historie og journalistik og forfatter til bl.a. Profession: Filippiner – kvinder på arbejde i Danmark gennem fire årtier (Tiderne Skifter, 2013) www.lynxtext.dk

Der er 15 pladser på holdet og finder sted på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, Kbh. K. Tilmelding sker efter ‘først-til-mølle’-princippet. Det er gratis for medlemmer af SFAH. For ikke-medlemmer koster det 100 kr. at deltage. Tilmelding: sfah@sfah.dk eller mko@arbejdermuseet.dk. Der skal påregnes ‘hjemmearbejde’ fra gang til gang.

Filippinere i Danmark bliver ofte forbundet med au pair-ordningen som et nyerede fænomen. Men filippinere har været på det danske arbejdsmarked siden 1960erne og har især arbejdet inden for hotelbranchen.

Præsentation:

De første generationer – der kalder sig The Filipino Pioneers – blev rekrutteret af store københavnske hoteller, og rekrutterede siden hinanden. Fra byen Samal et par timer uden for Filippinernes hovedstad rejste f.eks. en kvinde ved navn Benita til København med en stuepigekontrakt i 1969 og i dag har næsten alle husstande i hendes gamle kvarter slægtninge, der arbejder i Danmark.

De filippinske arbejdere i København blev fagligt aktive i både industrien og hotel- og restaurationsbranchen, og særligt kvinderne var med til at organisere og strejke under de store udliciteringsbølger i 1990erne.

Læsekredsen går i dybden med, hvordan filippinske arbejdere er kommet til Danmark gennem årtierne, hvorfor, og under hvilke betingelser. Denne gruppes arbejdsliv og faglige organisering bliver dermed en prisme til at forstå udviklingen af det danske arbejdsmarked mellem det lokale og det globale.