Selskabet for
Arbejderhistorie

Generalforsamling 2025Torsdag 13. marts 2025

https://sfah.dk/assets/uploads/2022/03/Havnearbejderne-500x320.jpegArray
(
)

Den årlige ordinære generalforsamling i SFAH fandt sted den 13. marts efter et år med mange aktiviteter

2024 stod i høj grad i historiefestivalernes tegn. Det fortalte formanden for SFAH, Mads Bruun Pedersen, i sin beretning ved selskabets ordinære generalforsamling torsdag den 13. marts. Udover festivalen i København, havde der i generalforsamlingsperioden været festivaler i Randers, Aalborg og Esbjerg lavet i samarbejde med lokale fagforeninger og FH-sektioner samt Faglige Seniorer og i Flensborg i samarbejde med det danske mindretals parti SSV. Også syd for grænsen foregik årets sommerhøjskole, nemlig SSV-højskolen Jaruplund. Derudover deltog SFAH for anden gang i Historiske Dage i Øksnehallen, hvor SFAH også deltager i 2025.
Årets julekalender fik også god tilslutning, ligesom Radio Stjernen har fuld gang i produktionen af podcasts med en redaktion på en halv snes frivillige.
Tidsskrift for Arbejderhistorie udkom med et enkelt dobbeltnummer i 2024 og har fået en række nye medlemmer i redaktionen, som er i gang med at planlægge årets udgivelser og også har planer for de næste par års udgivelser.
Medlemstallet i SFAH er stabilt, men af regnskabet for det forgangne år og budget for det kommende år fremgik, at økonomien er stram på grund blandt andet øgede omkostninger til produktion og forsendelse af tidsskriftet. Der skal derfor arbejdes for at få flere medlemmer – både enkeltmedlemmer og kollektivmedlemmer.
Fem pladser i bestyrelsen var på valg. Christian Holtet, Rasmus Emil Hjort, Irene Odgaard og Peter Raben genopstillede alle og blev genvalgt til bestyrelsen for en toårig periode. Til en etårig periode valgtes Jan Hendriksen, der hidtil har været suppleant i bestyrelsen. Som suppleant genvalgtes Jon Holtet, mens Jørgen Juhl Rasmussen blev nyvalgt som suppleant.

Inden selve generalforsamlingen var der oplæg ved tidligere FOA-formand Dennis Kristensen om Ragnhild Jensen og den danske model.
Den fynske sygehjælper Ragnhild Jensens udmeldelse af Dansk Kommunal Arbejderforbund (DKA) i 1975 i protest mod forbundets økonomiske støtte til Socialdemokratiet udløste uro og langvarige arbejdsnedlæggelser på de fynske sygehuse og satte sig varige spor både på Christiansborg, i DKA og i forbundets lokale afdeling og på  spillereglerne for arbejdskonflikter i den offentlige sektor. Undervejs balancerede det største fynske sygehus på kanten af en nedlukning af hygiejnemæssige årsager.
—————————————————————————————————————————————

Dagsorden for den ordinære generalforsamling i følge vedtægterne:

  1. Valg af dirigent og referent
  2. Bestyrelsens beretning
  3. Fremlæggelse og godkendelse af årsregnskabet
  4. Indkomne forslag
  5. Valg
    a) Valg af bestyrelsesmedlemmer samt suppleanter
    b) Valg af revisorer samt revisorsuppleant
  6.  Evt.