Selskabet for
Arbejderhistorie

Den mexicanske kufferts spanske hemmeligheder

			
			

Krigsfotografen Robert Capas forsvundne fotos fra Den spanske Borgerkrig udstilles i Malmø

Af Kenn Schoop

Det var noget af en sensation, da der i Mexico for ti år siden dukkede en gammel kuffert op med 3.500 negativer fra den spanske borgerkrig. De indtil da ufremkaldte fotos var taget af den legendariske krigsfotograf Robert Capa og hans nære kolleger Gerda Taro og David ’Chim’ Seymour.

Capa havde efterladt de til sammen 120 filmruller, da han som antifascist med jødisk baggrund ved 2. Verdenskrigs udbrud i al hast flygtede fra Paris til USA. Selv regnede han med, at de var gået til under krigen og den tyske besættelse af Frankrig. På D-dagen i 1944 var Capa tilbage i Frankrig, hvor han bevæbnet med sit kamera gik i land sammen med invasionsstyrkerne på Omaha Beach. Men lige til sin død i 1954, da han trådte på en mine i Vietnam, var han overbevist om at billederne – og dermed deres historie – fra Spanien var tabt for altid.

De genfundne filmruller viste sig at rumme billeder af den brutale afslutning på den borgerkrig, som Robert Capa med kamera og hjerte havde dækket på republikkens side. Mest kendt er hans ikoniske – og omdiskuterede – fotos af Den faldende soldat, som han angiveligt tog i Córdoba i 1936. Sekvensen med dette foto var dog ikke blandt filmene. Så spørgsmålet om dets autencitet blev ikke afklaret ved den lejlighed.

Men udover fotos fra krigen, var der portrætter af forfatteren Ernest Hemingway og af den spanske digter Federico García Lorca, der blev dræbt af Francos falangister i 1936. Og af kommunistlederen »La Pasionaria« og Kataloniens senere henrettede præsident Lluís Companys.

Med titlen The Mexican Suitcase er vandreudstillingen med Robert Capas, Gerda Taros og David Seymours fotos fra borgerkrigen nu endelig nået til Skandinaven. Fra den 14. april til 14. oktober 2018 kan den ses i Malmø Museer på Slotsholmen, som samtidig viser to andre fotoudstillinger fra mellemkrigstiden. Blandt andet Mellan depression och världskrig, som fokuserer på den sociale, økonomiske og politiske udvikling i Sverige op til 2. Verdenskrig i relation til nutiden.

Malmö Museer

E-post: malmomuseer@malmo.se
Tel: 040-34 44 00
Besöksadress: Malmöhusvägen 6
Besökstider: Öppet klockan 10–17 alla dagar. Stängt 1/5, midsommarafton, midsommardag, 24–25/12, 31/12 samt 1/1.

Den mexicanske kufferts spanske hemmeligheder