Selskabet for
Arbejderhistorie

SFAH Podcast-kanal er gået i luften

			
			

På arbejdernes internationale solidaritetsdag var det ikke kun de røde faner, der blev foldet ud. Det gjorde også SFAHs ny podcast-kanal, som har fokus på arbejderbevægelsens historie.

Klik her og kom ind på podcast-siden

________________________________________________________________________

Louis Pio – offer eller klasseforræder?
28:37 min. Af Nick Kofod Mogensen, nickkofodmogensen@gmail.com

I marts 1877 forlod Louis Pio, grundlægger af den socialistiske bevægelse i Danmark, for evigt sit fædreland. Forud var gået en turbulent periode med den politiske og faglige organisering af arbejderklassen i stadig strid med politi og borgerskab, som på ingen måde ønskede mere indflydelse til den socialistiske agitator og hans meningsfæller. Men hvorfor forlod Pio pludseligt sit pionerarbejde? Mange så ham som forræder, men var det den virkelige baggrund? Nu kommer vi bag beskyldningerne og afdækker de virkelige motiver.

En tur gennem 1950érnes Vesterbro
24:17 min. Af Yasmina Kilani, yasminakilani@yahoo.com

En pige vokser op på Vesterbro. Her møder vi varme forældre, sære skæbner og en dame i et ismejeri, mens det gamle kvarter også begynder at møde de moderne tider med motorcykler, rock i Enghaveparken og fjernsyn. Følg med i tidsmaskinen, når vi dykker ned i et stykke Københavnerhistorie.

Tysklandsarbejderne
52:18 min. Af Lotte Printz, lotte@livihistorien.dk

Under 2. verdenskrig rejste mange tusinde danskere til Tyskland for at arbejde. De arbejdede både ved byggeri og i rustningsindustrien. Det blev der ikke altid set med milde øjne på fra det øvrige samfund. Ofte blev tysklandsarbejderne – ikke mindst efter krigen – udskældt, som f.eks. af en fremtrædende politiker, der udtalte: ”Det var ikke de bedste der tog afsted”. Men hvorfor tog de så afsted? Var det kun for at finde arbejde, eller kunne der også være andre årsager? Forklaringerne er mere nuancerede, end man måske skulle forestille sig.

Jordemødrenes historie i tre kapitler 
17:02, 11:51 og 11:22 Af Anne-Sophie Ermegaard Thostrup, annesophieebt@gmail.com

Hvordan foregik en fødsel på brokvarterene i København i begyndelse af 1900-tallet? I tre kapitler gennemgår vi fødslernes og jordemødrenes historie. I 1700-tallet var der ikke nogen egentlig uddannelse for jordemødre i Danmark. Men efterhånden udviklede lægevidenskaben sig og det smittede af på uddannelse af jordemødre.

Afsnit 1Afsnit 2Afsnit 3

De Spaniensfrivillige
28:09 min. Af Rebecca Schollert Mervild, rebeccaschollert@hotmail.com

Over 500 danskere kæmpede i 1936-1939 i den spanske borgerkrig på republikanernes side mod Franco og hans fascistiske oprørere. Mange af dem måtte lade livet i kampen, men en del af dem efterlod dagbøger, breve og skriftlige beretninger. Hør de frivilliges stemmer fra en konfliktfyldt tid. Lyt til deres fortællinger om, hvorfor de tog afsted og om deres oplevelser i en borgerkrig, der blev udkæmpet med indtil da uset brutalitet. De fleste frivillige havde ingen militær træning på forhånd, og da de kom til Spanien, var det oftest heller ikke mere end et par ugers træning danskerne fik, inden de unge mænd kastedes ud i de voldsomme kampe.

Den glemte madpakke
38:36 min. Af Podcasteriet, podcasteriet@gmail.com

Dette er historien om den danske arbejder i slutningen af det 19. århundrede. Med udgangspunkt i en mere end 100 år gammel madpakke, vil vi se på hvordan en så simpel ting som en madpakke kan åbne op til historien om en hverdag blandt arbejderklassen i København i en tid hvor Danmark var under stor forandring.