Selskabet for
Arbejderhistorie

SFAH Podcast

På denne kanal bringer vi fortællinger, interviews, reportager og dokumentarer til det hørende øre. De er produceret med det formål at berette om arbejderbevægelsens mange sider – fagligt, politisk, kulturel og socialt.

Malerrapporten 1. Oprør på pladsen - episode 1

30:00 min. Af Jon Benkert Holtetjbholtet@gmail.com› og Nick Kofod Mogensennickkofodmogensen@gmail.com

Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 6108 [post_name] => malerrapporten-del-1 [kapitel] => 1 [title] => Malerrapporten 1. Oprør på pladsen ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 6110 [post_name] => malerrapporten-del-2 [kapitel] => 2 [title] => Malerrapporten 2. På tværs af klasseskellene ) [2] => stdClass Object ( [ID] => 6102 [post_name] => malerrapporten-del-3 [kapitel] => 3 [title] => Malerrapporten 3. Det gik så hårdt udover familierne ) )

Malerrapporten er en podcast i tre afsnit om, hvordan man i 1970erne opdagede de skadelige virkninger af alkoholbaseret maling – et fænomen kendt som Malerhjerne. I denne serie får du via interviews indblik i hvordan danske malere led under disse skader. Men også hvordan kampen for et mere sikkert arbejdsmiljø ændrede dette igennem udgivelsen af arbejdsmiljøundersøgelsen Malerrapporten. Følg med når vi i de næste tre afsnit af podcasten skruer tiden tilbage til et Danmark, hvor sikkerhedsforholdene på arbejdspladserne var en helt anden end i dag. 

Malerrapporten. Episode 1: Oprør på pladsen

I første afsnit af Malerrapporten skildres starten på konflikten mellem malerne og myndighederne i 1970erne. Maler og fagforeningsaktivist Benny Christensen fortæller om arbejdsforholdene med de giftige alkoholbaserede malinger og hvordan dette arbejde også bragte malerne i konflikt med andre faggrupper. Til at fortælle om hvordan den giftige maling blev opfundet og først introduceret i den danske industri, har vi interviewet historiker Lars K. Christensen. Han beretter bla. om hvilke industrielle og økonomiske interesser, der var på spil for at udbrede anvendelsen af den alkoholbaserede maling. 

Kredit

Produceret af SFAH for Malernes Fagforening Storkøbenhavn.
Manuskript og oplæsning af Nick Kofod Mogensen.
Redigering og produktion af Jon Benkert Holtet.
Mixet af Sander Jørgensen i Huset Studios.

Redaktion

Lotte Printz
Nick Kofod Mogensen
Pernille Skjold Jensen
Amanda Tholstrup Bomholdt
Jon Holtet
Åge Skovrind
Christian Holtet
Mads Bruun Pedersen