Selskabet for
Arbejderhistorie

Grevefejde om Pios socialistpapirer

			
			

En sær strid udspiller sig for tiden mellem adel og arbejder. Og nej, det er ikke et teaterstykke, men derimod en uenighed der spiller sig mellem direktør for Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen og greve og folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Marcus Knuth og hans bror, lensgreve Christoffer Knuth i Netavisen Pios spalter.

Kernen er et ønske fra museet om at få tilbageleveret fra grevefamilien en samling af dokumenter og andet materiale, herunder en fransk pragtudgave af Karl Marx’s ‘Kapitalen’ som Sylvia Pio, datter af Socialdemokratiets stifter Louis Pio, få år inden sin død i 1932 overdrog til Arbejderbevægelsens Arkiv. Hun var gift med greve Eggert Knuth fra 1903 – 1912.

Søren Bak-Jensen sagde i 2019 til dagbladet Politiken:

“Få dage efter hendes død, i 1932, beder grev Knuth om lov til at låne bogen midlertidigt i forbindelse med bobehandlingen. Men bogen bliver ikke tilbageleveret fra Knuthenborg trods flere henvendelser. Gennem de næste årtier er der gentagne forsøg på at få den retur, fordi vurderingen fra arkivets side var, at Sylvia Pio ønskede, at den skulle opbevares der og være tilgængelig for offentligheden. Ud fra arkivets dokumenter i sagen lader det til, at Knuthenborg ikke har levet op til den aftale, som udlånet skete på. Og der er aldrig kommet en forklaring på hvorfor.”

Nu har museumsdirektøren igen henvendt sig til grevefamilien for at få en aftale om tilbagelevering af omstridte arkivmaterialer. (mbp)

Følg hele historien her:

Politiken: Minister håber at få Karl Marx’ ‘Das Kapital’ i bytte for fire cirkuselefanter

Netavisen Pio: Museumsdirektør i opråb til Knuthe-familisen

Netavisen Pio: Grevefamilie taler med to tunger