Selskabet for
Arbejderhistorie

”Dollar fo’ dollar” – Kulkvinderne på St. Thomas 1870-1917

Array
(
)

En skildring af kulerhvervet, som det blev udført af kvinderne i dampskibstiden 1870-1917, hvor Danmark solgte de tre dansk vestindiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan til USA. I de generelle oversigtsværker nævnes kulkvinderne som et interessant træk i St. Thomas historie, men derudover hører vi intet om dem. Der findes så mange postkort og beretninger om disse kvinder, at dette alene burde give dem en plads i Danmarkshistorien. De spillede en vigtig rolle i 1870’ernes udvikling inden for skibsfart og industri med det deraf følgende forbrug af enorme mængder af kul. Eftersom St. Thomas var en del af det Danske Rige, burde kulkvinderne naturligt falde ind under Danmarks industrielle historie, det bliver der her rådet bod på.
Kulkvindernes strejker i 1892 og 1916 nævnes kun perifert. ”The Dollar fo’ Dollar”-strejke i 1892 var en lønstrejke, som organiseredes af kulkvinderne selv uden hjælp udefra. Strejken i 1916 var også en lønstrejke. Men i modsætning til strejken i 1892 var den påbegyndt og afsluttet af en lille forholdsvis nystartet fagforening, ”The St. Thomas Labour Union”, med forbillede i David Hamilton Jacksons ideer om organisering af de vestindiske arbejdere.

Tid

Tirsdag 1. august 2023, kl. 19-21

Del af arrangement:

Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /home/www/sfah.dk/assets/themes/sfah/singles/arrangement.php on line 438

Foredragsholder

Ann Nørregaard

Ann Nørregaard er cand.mag. i historie og forhistorisk nordisk arkæologi. Hun har været arkivar ved Dragør Lokalhistoriske Arkiv samt projektleder ved Orlogsmuseet.