Selskabet for
Arbejderhistorie

Se sjælden sovjetisk dokumentar

			
			

90 årsjubilæet for det længst stadig eksisterende filmselskab – Manchester & Salford Film Society – blev markeret den 15. november 2020 med visningen af den sovjetiske dokumentarfilm Man with a Movie Camera fra 1929 af Dziga Vertov. Filmen var for datiden meget avantgardistisk i sit udtryk og skildrer hverdagslivet i Kiev, Kharkov, Moskva og Odessa.

Se filmen – klik her (I må døje med, at Youtube indlægger diverse reklamer under vejs, men det er prisen for at se med gratis!)

Working Class Movement Library (WCML) skriver på sin hjemmeside følgende om filmselskabets historie:

”Selskabet blev oprettet af lokale fagforeninger som Salford Arbejdernes Filmselskab i 1930. Der vistes mest russiske film i Prince’s Cinema i Liverpool Street. Knapt et år efter oprettelsen afvist Salford Tilsynskomité at tillade visningen af Pudovkins klassiker Storm over Asien. Filmselskabet flyttede derefter til Manchester, hvor filmen kunne vises og man skiftede i den proces også navn på selskabet.

I 2005 blev filmselskabets arkiver overdraget til WCML. De omfatter mange manuskripter, programmer og andre dokumenter som giver en fascinerende indsigt i denne enestående organisations arbejde.”