Selskabet for
Arbejderhistorie

Foredrag: Fra læredreng til krimikongeOnsdag 29. januar 2020

Array
(
)

Fra læredreng på B&W til underverdenens ukronede konge

I 1930 arbejder den unge Svend Aage Hasselstrøm på B&W motorfabrikken på Christianshavn. På dette tidspunkt er der ikke noget, der tyder på, at han, der er søn af en møbelpolstrer, vil komme til at adskille sig fra de tusinder af københavnske arbejdere, der hver dag møder kl. 6:00 på en fabrik.

Men 15 år senere er Hasselstrøm underverdenens ukronede konge. Han er storforbryder, der stjæler, snyder og bedrager, og som ikke går af vejen for at bestikke politifolk eller sørge for at konkurrenter får en solid gang tæsk, hvis de ikke makker ret.

Men samtidig er han de fattiges beskytter. Historierne om hans gavmildhed over for de svage i de fattige københavnske arbejderkvarterer er mange. I Adelgade høres vittigheden: ”På B&W bruger de jævnstrøm.

I det meste af København er der vekselstrøm, men her i det indre København, der kører vi på Hasselstrøm”.

I foredraget får vi hele historien om proletardrengens opstigen til stor-kriminalitetens tider, men også forklaringens på hans bratte fald.

Om Christian Holtet. Udlært maskinarbejder B&W-Motor, lærer ved Specialarbejderskolen, AMU, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, redaktør i Danmarks Radio. Nuværende konsulent for udenlandske sociale projekter. Forfatter til bl.a. bogen ”Dobbeltmordet i Køge Bugt”.

Christian.holtet@gmail.com, tlf.: 8174 0068

Tid

Onsdag 29. januar 2020, kl. 15:30-Onsdag 29. januar 2020, kl. 17:30